Zeytinyağı Nedir?
Zeytinyağı, zeytin ağacının (Olea europaea) meyvesinden elde edilen yeşilimsi-sarımtırak renkte sıvı bir yağdır. Oda sıcaklığında sıvıdır.
Zeytinyağının rengi yeşilimsi ve sarımtırak arası değişebilmektedir. Rengin değişken olması yapısında bulundurduğu maddeler sonucudur. Örneğin yeşil renkteki zeytin yağına yeşil rengini veren yapısında 10ppm’ye kadar klorofil barındırmasındandır. Sarı renkteki yağda bu rengi veren yapısındaki karotin maddesidir.
Halk arasında zeytinyağının kalitesi ve rengi arasında bir bağlantı kurulsa da gerçekte rengin yağın kalitesi üzerine hiçbir etkisi yoktur. Bunun yanında filtrelenmemiş zeytinyağı bulanık bir görüntüye de sahip olabilmektedir.
Zeytinyağı mor ötesi ışık altında bakılırsa yapısında barındırdığı klorofilin floresan özelliği sayesinde kırmızı renkte görülür.
Akdeniz bölgesinin geleneksel ürünü olan zeytinyağı yaygın olarak gıda, kozmetik, ilaç ve sabun yapımında kullanılır. Zeytinyağı Akdeniz ülkeleri başta olmak üzere, tüm dünyada kullanılmaktadır.
Zeytin Hasat Dönemi Ne Zaman Başlar Ne Zaman Biter?
Zeytin ağacı Mayıs ayı ortasında çiçek açar, Haziran ayı başlarında uluşan tomurcuklar Temmuz ayında tomurcuktan çıkıp yeşil zeytin olarak olgunlaşmaya başlar. Ağustos ayında çekirdek sertleşir dane irileşir. Zeytin hasadı Eylül Son haftasında başlayıp bir sonraki yıl Şubat ayına kadar devam etmektedir.
Zeytin hasadı nasıl yapılır?
Genel olarak elle, sırıkla veya makine ve ekipman yardımı ile yapılmaktadır.
Zeytinyağı kalitesine etki eden faktörler nelerdir?
Zeytinin çeşidi, yetiştirildiği yerin toprak yapısı ve iklim koşulları ile zeytinin yetiştirme tekniği, zeytin hasadında olgunlaşma derecesi gibi bir çok faktöre bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Zeytinyağı nasıl saklanmalıdır?
Zeytinyağı, oda sıcaklığında ,nem almayacak şekilde ağzı kapalı ve en önemlisi güneş ışığından uzak saklanmalıdır.
Zeytinyağı soğukta muhafaza edildiğinde donar, ısıtıldığında kalitesi bozulmadan sıvı hale döner.
Zeytinyağı Kontrolü?
Zeytinyağı üretiminde birçok ideal koşulun bir arada bulunması gerekir. İklim koşullarından toprağın verimine, zeytinin toplanma şeklinden kullanılan gübreye, mekanik ezme makinelerinin özelliklerinden zeytinyağının nasıl stoklandığına kadar birçok faktör kaliteye etki eder. Bütün bu faktörlerin uzman, deneyimli kişiler tarafından kontrolü istenilen kaliteye ulaşmada çok önemlidir.
Naturel zeytinyağlarında kalite dendiğinde, iki faktör önem taşır. Birincisi, kimyasal analizlerle ölçülebilen değerlerdir. Bu analizler laboratuvar ortamında gerçekleştirilir. İkinci faktör ise lezzet ve kokuyu tespit etme ve ölçmedir. Tadım uzmanları tarafından gerçekleştirilen bu önemli işleme “degüstasyon” adı verilir. Firmamız bu adımı çok önemsemekte ve tadım uzmanları ile çalışmaktadır.